Kategoriarkiv: Opskrifter

Ramsløg – en velsmagende forårsbebuder

Grønne blade klar til høst
Grønne blade klar til høst

Går man tur rundt i området her midt i april vil man mange steder se tætte bevoksninger af grønne liljekonvallignende blade i skovbunden. Gnider man bladene mellem fingrene, vil man hurtigt blive klar over, at der ikke er tale om den kraftigt giftige liljekonval, da bladenes skarpe løglignende lugt omgående breder sig. Det er i stedet den nyttige og smukke plante Ramsløg, man har fundet. Det botaniske navn er Allium ursinum, det betyder bjørneløg. Hvorfor bjørnen skal blandet inden i dette, melder historien intet om.

Ramsløg-duften kan være lidt ram, men det er hvidløg jo også. I begge tilfælde står vi med en glimrende køkkenurt, der kan bruges til mangt og meget. Det er de unge blade, der har den fineste smag, og de kan dampes, hakkes og steges meget samme på måde, som man bruger spinat. Hvidløgspræget kan udnyttes til Ramsløg-pesto med olie og valnødder, og man kan også bruge den fine smag i god gammeldags kartoffelmos. Ramsløg kan erstatte løg / hvidløg i utallige retter, og bladene er rige på C-vitamin. Efter sigende skulle Ramsløg være 10 gange så C-vitaminholdig som citroner. Yderligere er de hvide blomster en pryd i sig selv.

 

SONY DSC
SONY DSC

Vi er så heldige at have store bestande i Langesø, og de vokser i omfang fra år til år. Man kan sagtens tage dem ind i haven, da der jo er tale om et løg. Løget kan sidde ganske dybt, så der skal redskaber til, før man kan lave en vellykket transplantation. Nogle få løg rækker langt, da planten villigt breder sig, hvis jorden er pænt muldet og let fugtig. Ramsløg er oprindeligt en skovbundsplante, så kan man give den tilsvarende levevilkår, vil den kvittere med god vækst og komme igen år efter år.

Ramsløg forener natur, prydværdi og gastronomi på smukkeste vis.

If You Can’t Beat Them, Eat Them

Japansk Pileurt
Japansk Pileurt

Japansk Pileurt er en forfulgt indvandrer – og med rette. Får den lov at formere sig uhindret, kvæler den stort set al nabovegetationen og ender med at være næsten umulig at udrydde. Den er en ægte invasiv art, men det er faktisk muligt at få styr på den.

Her i Langesø er der adskillige bestande – store som små. Det vigtigste er, at Pileurten ikke får lov at brede sig frit. Altså at man hver især yder sin indsats på egen grund. Da vi overtog Slåenvej 7 i år 2000, var der pænt med Pileurt på parcellen. I dag er den så godt som udryddet her hos os. Metoden er enkel, men krævende: Den hedder stædighed. Man skal kort og godt blive ved med at forfølge planten, og på et tidspunkt må den give op. Der går sikkert adskillige år, men det gælder blot om at vise den, hvem der bestemmer.

Japansk Pileurt klar til gryden
Japansk Pileurt klar til gryden

Alle grønne planter er totalt afhængige af sollys, som de høster via deres blade og stængler. Fjerner man blade og stængler, får planten ikke tilført nogen energi, og på et tidspunkt dør den. Den ”sulter ihjel”. Men Pileurt er lidt af en snyder, da den har sat rigtig meget energi i banken – eller rettere gemt energien i rødderne, så der er betydelige reserver at tære på. Forsyningerne er dog ikke ubegrænsede, så der er god chance for succes, blot man er vedholdende nok.

Læs videre If You Can’t Beat Them, Eat Them