Flagspætten – Flot og Farlig

 

spaette01Den store flagsætte med de karakteristiske sort/hvide tegninger og det røde nakkebånd er en hyppig gæst i Langesø. Flot er fuglen, men er den også farlig? Det afhænger af, hvem man er. Som menneske er man ikke risikozonen, så længe man ikke har et råddent træben, men er man fugleunge, ser sagen straks anderledes alvorlig ud.

Et par år tilbage gik vi og glædede os over de mange mejsekuld, der pippede lystigt i havens redekasser. Men vi var ikke de eneste, der havde øre for den slags. Flagspætten har en glimrende hørelse, og lyden af spæde fugleunger er for spætten det samme som løftet om en god frokost. Spætten er ikke nogen kostforagter, og det bliver til både plante- og dyreføde. Det er ikke kun billelarver, men også en spæd fugleunge kan indgå i menuvalget.

Læs videre Flagspætten – Flot og Farlig

Dræbersnegle – et ikke-voldeligt selvforsvar

 

Dræbersnegl
Dræbersnegl

 

Lad det være sagt først som sidst: Vi hader dræbersnegle, som vi her i haven fører en indædt kamp mod år efter år. Vi ved godt, at det er en kamp, hvor den endelige sejr er en umulighed, ligegyldigt hvor beskidte tricks der bruges. Vi holder os til en skarp havesaks, der deler sneglen i to på et øjeblik. Ulækkert, men effektivt. Vi tror, at vores konstante mangeårige indsats har haft det resultat, at mængden af de slimede kryb er nogenlunde til at leve med i vores have, men om de hundredtallige aflivninger har nogen reel indflydelse på bestanden må forblive gætværk. Der er dog en vis hævnens fryd i at aflive bæsterne, der har ødelagt utallige af vores Påskeliljer, Hostaer, Tallerkensmækkere, Bispehuer og jeg ved ikke hvad.

De særlige problembørn er vores Dahlia, der er sneglenes yndlingsspise. Så snart Dahliaerne stikker de første friske og sprøde blade op af jorden, er sneglen der og begår hæmningsløst folkemord, så planterne stort set aldrig når skelsår og alder og blomstrer. Hvad gør man så?

Dahlia01

Læs videre Dræbersnegle – et ikke-voldeligt selvforsvar