Glæd dig til Gemserod

 

Gemserods gule skivekroner
Gemserods gule skivekroner

Visse haveplanter trives så godt, at de kæmper om pladsen med den naturlige flora her i Langesø. Stauden Gemserod er et godt og endda smukt eksempel på dette, og vi kan glæde os over, at den i den grad trives her hos os – endda uden for haverne. Gemserod er en af de tidligst blomstrende planter, og kommer kun kort tid efter lærkespore, viol og anemone. De smukke gule blomsterkroner sidder på så høj en stilk – ofte over 50 centimeter – at det let frister til at bruge den i buketter, og da der hist og her er ganske mange, skulle det da også være muligt.

Gemserod er en plante, man med fordel kan invitere ind i sin have. Man kan simpelthen grave nogle eksemplarer op og sætte dem i jorden, som man ville gøre efter en tur i planteskolen. Her er der dog tale om en af de gratis fornøjelser. Husk at vande et par gange efterfølgende.

 

Gemserod kan trives i blomsterenge
Gemserod kan trives i blomsterenge

Vi har her på Slåenvej med stort held fået Gemserod til at gro under bøg, og den trives endda i så pænt et omfang, at man kan bruge den til at holde skvalderkålen i ave, hvis man giver gemseroden en hjælpende hånd i form at svinge hakkejernet over skvalderkålen. Dette gøres bedst i det tidlige forår, hvor skvalderkålen er svækket af den lange vinter og derfor er modtagelig for gentagne lugninger. Helt vil man aldrig slippe for skvalderkålen, men den er faktisk ganske køn, når den blomstrer med sine hvide kronblade. De spæde grønne skud kan endda spises i en grøn salat, og de smager bedst jo mindre de er.

 

Ramsløg – en velsmagende forårsbebuder

Grønne blade klar til høst
Grønne blade klar til høst

Går man tur rundt i området her midt i april vil man mange steder se tætte bevoksninger af grønne liljekonvallignende blade i skovbunden. Gnider man bladene mellem fingrene, vil man hurtigt blive klar over, at der ikke er tale om den kraftigt giftige liljekonval, da bladenes skarpe løglignende lugt omgående breder sig. Det er i stedet den nyttige og smukke plante Ramsløg, man har fundet. Det botaniske navn er Allium ursinum, det betyder bjørneløg. Hvorfor bjørnen skal blandet inden i dette, melder historien intet om.

Ramsløg-duften kan være lidt ram, men det er hvidløg jo også. I begge tilfælde står vi med en glimrende køkkenurt, der kan bruges til mangt og meget. Det er de unge blade, der har den fineste smag, og de kan dampes, hakkes og steges meget samme på måde, som man bruger spinat. Hvidløgspræget kan udnyttes til Ramsløg-pesto med olie og valnødder, og man kan også bruge den fine smag i god gammeldags kartoffelmos. Ramsløg kan erstatte løg / hvidløg i utallige retter, og bladene er rige på C-vitamin. Efter sigende skulle Ramsløg være 10 gange så C-vitaminholdig som citroner. Yderligere er de hvide blomster en pryd i sig selv.

 

SONY DSC
SONY DSC

Vi er så heldige at have store bestande i Langesø, og de vokser i omfang fra år til år. Man kan sagtens tage dem ind i haven, da der jo er tale om et løg. Løget kan sidde ganske dybt, så der skal redskaber til, før man kan lave en vellykket transplantation. Nogle få løg rækker langt, da planten villigt breder sig, hvis jorden er pænt muldet og let fugtig. Ramsløg er oprindeligt en skovbundsplante, så kan man give den tilsvarende levevilkår, vil den kvittere med god vækst og komme igen år efter år.

Ramsløg forener natur, prydværdi og gastronomi på smukkeste vis.