Langesø – Hele Året…

Vintervejr1

Langesø – Livslæde kontra jura

Rent formelt er Langesø et sommerhusområde, og udstykningen startede da også som et traditionelt sommerhusprojekt, men realiteterne tog over og gav udviklingen en helt anden vinkel. Uventet og på tværs af love og forordninger spirede der et landsbysamfund op – et samfund, der var så attraktivt, at det var oplagt at bo her hele året.

Men var det nu muligt? Man må jo kun opholde sig i sit sommerhus i sommerhalvåret. Den sunde fornuft blandt Langesøbeboerne viste sig her at være væsentlig mere intelligent, slagkraftig og naturvenlig end regler og bekendtgørelser. Beboerne var ikke til sinds at rykke teltpælene op, bare fordi der kom efterårsfarver på træerne.  Man fortsatte med at bo her og fandt kreative løsninger på de juridiske benspænd. Bureaukrati og natur er normalt uforenelige størrelser og kun alt for ofte vinder bureaukratiet, men i Langesø står det ét-nul til naturen lige her og nu.

Danmarks særegne sommerhuslovgivning siger, at boligens lovformelige ejer ikke må bo i sit eget hus i udvalgte måneder af året, med mindre man er pensionist. Det er vi vist det eneste land i verden, der prøver at praktisere. Det lykkes heller ikke – heldigvis. Og hvorfor overholde love, når de er åbenlyst urimelige og ikke tjener noget formål? Hvorfor ikke passere fodgængerovergangen for rødt lys, når der ikke nogen biler inden for synsradius?  Mange danskere er lykkeligvis af den opfattelse, at den sunde fornuft står hævet over juraen – og tak for det.

Lovgivningen er formuleret, så den er umulig at administrere. Det står ellers i enhver børne-abc for embedsmænd, at man ikke skal vedtage love, som ikke kan håndhæves. Det glemte man dog lige, da sommerhusloven skulle skrives, og resultatet blev derefter.

Det er derfor ikke nemt at være sommerhuskommune, da loven er hullet som en si. En ganske pudsig krølle på ordningen er, at man gerne må opholde sig i sit sommerhus i den forbudte vinterdel af året, men man må blot ikke overnatte. Det er sørme svært at kontrollere.

Yderligere bortfalder en eventuel indsigelse mod opholdet fra kommunen, hvis beboerne blot kan holde sagen flydende med tilpas omstændelig og langsommelig brevskrivning, indtil man atter når foråret. Så er påtalen forældet, og kommunen kan smide sagens akter i papirkurven, indtil papirmøllen starter forfra næste vinter med nye trusler om dagbøder.

Derfor vælger mange kommuner i praksis at lukke øjnene for helårsbeboelse, blot dette udføres med et minimum af takt og tæft fra beboernes side, så kommunen har sin ryg fri.

Dette juridiske makværk er grundigt og klart beskrevet i Ældresagens gennemgang af ordningen, og her gennemgås pensionisters muligheder for at få helårstilladelse på glimrende vis.

http://www.aeldresagen.dk/faa-raad-og-stoette/vaerdatvide/bolig/ejerboliger/sommerhus/sider/default.aspx

2 tanker om “Langesø – Hele Året…”

  1. Hvor er det super flot, at I beboere i området, har kunnet omgås loven så let og elegant.
    Vi bor selv i et sommerhusområde Bakkelandet/Helsinge, og har fået personlig status for godt 5 år siden. Bakkelandet har kæmpet i mange år for at få tildelt status, men hver gang det er tæt på, skifter vi regering, og så falder den på gulvet.
    I stedet har I taget skeen i egen hånd, det er godt gået!

    Mvh
    Marianne Lohse

    1. Hej Marianne
      Tak for din kommentar
      Vores område er desværre stadig fanget i sommerhus-moradset, men vi har lært at omgås loven og ikke omgå den 🙂
      Med tilpas kreativitet er det til at leve med, men det er noget meningsløst rod.
      Interessant nok er det mit indtryk at kommunen gerne så en legalisering af de-facto beboelsen, men det er de højere miljømyndigheder, der stritter i mod.
      mmh
      Niels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.